Kuchnia

Kulinaria

MOSKOLE

Przepis na 10 moskoli:
•550g ziemniaków
•100g mąki pszennej poznańskiej
•1 jajko kurze surowe
•sól do smaku
•masło czosnkowe



Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i całkowicie ostudzić.

Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski, dodać jajo, mąkę oraz sól do smaku, delikatnie wymieszać składniki.

Z masy nabierać porcje ciasta i formować cienkie placuszki (ok. 4mm), placuszki od razu kłaść na rozgrzanej, oprószonej mąką patelni lub płycie (u mnie do smażenia dużych naleśników lub tortilli) i piec, aż placki będą mocno zarumieniona z obu stron.

Podawać na gorąco z masłem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation