Design

ciasta

Torcik jogurtowo-truskawkowy

Spód

Składniki:

3 duże jaja
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
pół szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
pół szklanki cukru
100 g gorzkiej czekolady
Białka ubić z solą. Gdy zaczną gęstnieć dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach.

Do ubitych białek dodać żółtka i dobrze zmiksować.

Mąkę, kakao i kawę przesiać i delikatnie za pomocą łyżki wmieszać w masę z jaj. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i kilkoma ruchami rozprowadzić ją w cieście.

Dno tortownicy o średnicy ok. 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowane ciasto.

Piec w 180ºC przez ok. 20 minut. Pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Mus truskawkowy

Składniki:

600 g truskawek
pół szklanki cukru
2 galaretki truskawkowe
70 ml wody
Truskawki z cukrem zmiksować blenderem na gładką masę.

Galaretki dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić i miksując mus truskawkowy dodać do niego.

Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć folią spożywczą(dno i boki). Wylać do niej tężejącą masę i wstawić najlepiej na całą noc do lodówki lub na kilka godzin do zamrażarki, aby dobrze stężała.

Jeśli wkładamy ją na noc do lodówki polecam i tak przed użyciem polecam włożyć na ok. 2-3 godziny do zamrażarki. Ładnie zastygnie i łatwiej będzie zdjąć folię.

Masa jogurtowa

Składniki:

1,3 kg jogurtu naturalnego*
4 czubate łyżki żelatyny*
pół szklanki cukru
100 ml wody
łyżka esencji waniliowej
Jogurt zmiksować z cukrem i esencją.

Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać do niej łyżkę masy jogurtowej i rozmieszać, a następnie przelać do pozostałego jogurtu energicznie mieszając za pomocą rózgi lub miksera.

Na upieczony spód wylać 1/3 masy jogurtowej. Schować do lodówki do lekkiego stężenia(pozostałą część pozostawić w temperaturze pokojowej). Na środek ułożyć krążek z musu truskawkowego, wylać na niego pozostałą część masy jogurtowej. Schłodzić przez całą noc w lodówce.

Gotowe ciasto udekorować połówkami truskawek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation