Kuchnia

Jedzonko bezmięsne

Kalafior zapiekany z sosem serowym

Składniki:

ser żółty b.d.
kalafior b.d.
cukier b.d.
sól b.d.
masło 5 g

Składniki:

duży kalafior
sól, cukier
łyżeczka masła
filiżanka utartego żółtego sera

Składniki na sos:

łyżka masła
łyżka mąki
filiżanka utartego żółtego sera
1/2 szklanki śmietany
łyżka tartej bułki do posypania
łyżka masła

Wymoczony w wodzie z solą (aby wypłynęły muszki) kalafior podzielić na małe części, przełożyć do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli, cukru i masła, gotować na średnim ogniu przez około 8 minut. Kalafior nie powinien się rozgotować. W tym czasie przygotować sos. Na roztopionym maśle zasmażyć mąkę, gdy straci smak surowizny, rozprowadzić zasmażkę szklanką wywaru z kalafiora, zagotować, dodać ser, śmietanę i przyprawy. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu rozłożyć dokładnie odsączony kalafior, zalać sosem, posypać żółtym serem, tartą bułką i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/kalafior-zapiekany-z-sosem-serowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation