Kuchnia

jaglanka pod każdą postacią

kotleciki z kaszy jaglanej

Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
CZAS SMAŻENIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE
ILOŚĆ: 6
Składniki:

100 g kaszy jaglanej (ok. ½ kubka), przed ugotowaniem (u mnie BIO)
300 ml wody
pół łyżeczki soli morskiej
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula
ząbek czosnku
1marchew (obrana, starta na grubych oczkach) BIO
4-5 pieczarek (średniej wielkości, twarde i świeże )
1 łyżka lnu naturalnego, zmielonego BIO
sól morska i pieprz do smaku
1 biała bułka (rozmoczona)
domowa bułka tarta do obtoczenia + otręby (u mnie owsiane)
olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
Przygotowanie:

Kaszę wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podprażamy kilka minut, mieszając
Gotujemy wodę z solą, wsypujemy uprażoną kaszę, przykrywamy garnek i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę pod przykryciem do miękkości (u mnie 15 minut)
Rozgrzewamy niedużą patelnię, dodajemy oliwę z oliwek, drobno pokrojoną cebulę
Do zeszklonej cebuli dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, utartą marchew, pokrojone w drobną kosteczkę pieczarki (wcześniej umyte, obrane ze skórki). Można też dodać świeżą natkę pietruszki, drobno pokrojoną (1 łyżka).
Całość mieszamy i lekko podsmażamy
Przestudzone warzywa dodajemy do kaszy, wsypujemy len mielony, oraz rozmoczoną, odciśniętą bułkę
Doprawiamy solą morską, pieprzem do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę (masa jaglana ma być zwarta i ma się ładnie formować w rękach)
Z masy jaglanej formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej zmieszanej z otrębami (u mnie w proporcjach pół na pół)
Kotlety smażymy na oleju na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej ze stron
Podajemy z warzywami na ciepło lub ulubioną surówką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation