Kuchnia

Sernik na zimno z serków homogenizowanych | Składniki

ok. 10 podłużnych biszkoptów
450 g serka homogenizowanego
200 g śmietanki słodkiej 30%
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 truskawkowa galaretka

Wykonanie

Dno tortownicy (o średnicy ok. 20 cm) wykładamy biszkoptami. Można użyć również okrągłych, a także herbatników. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Gdy jest już sztywna, dodajemy serki homogenizowane i delikatnie mieszamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (2 łyżki), gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją w gorącej wodzie (ok. 3 łyżki). Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie ostrożnie wlewamy do masy serowej i wszystko razem mieszamy. Masę wykładamy na herbatniki. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już tężeć, przekładamy ją na sernik. Całość chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation