Kuchnia

Przepisy kulinarne

muffiny jogurtowo-maślane z konfiturą z czerwonych porzeczek

Składniki:
2 i 1/2 filiżanki mąki pszennej
1/2 filiżanki cukru (ja użyłam brązowego)
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
100g masła
1 filiżanka jogurtu naturalnego
1 filiżanka mleka
2 duże jajka

Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie suche składniki w jednej misce, a w drugiej zmiksuj jajka, masło, cukier brązowy i waniliowy. Dodaj jogurt i połącz ze sobą zawartość obu misek. Następnie wlej mleko i wymieszaj na gładką masę (niezbyt długo). Foremki (sylikonowe, bądź papilotki na stelażu) wypełnij ciastem prawie po brzegi i posyp delikatnie cukrem cynamonowym i odrobinę posól.
Pełne foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180* i piecz przez 25min.


*** Filiżanka to ok 140g mąki pszennej. Szklanka 160g.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation