Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Mocno cytrynowa tarta z puszystą bezą

Składniki:
Na ciasto: 250 g mąki pszennej
szczypta soli
125 g zimnego masła
1 łyżeczka cukru
1 żółtko

Na krem cytrynowy:
2 duże cytryny, dokładnie umyte i osuszone
4 żółtka
125 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej
75 g stopionego masła
200 ml wody

na bezę:
5 białek
250 g cukru pudru

Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę i cukier, dodajemy masło pokrojone na kawałki, siekamy dodajemy żółtko i 1 łyżkę zimnej wody, czubkami palców zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy ciasto w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Formę do tarty smarujemy masłem. PO wyjęciu ciasta z lodówki kładziemy je na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm. Cisto nawijamy na wałek i przekładamy do formy palcami dociskamy do do brzegów naczynia. Przykrywamy ciasto arkuszem pergaminu, wysypujemy na wierzch suchą fasolkę lub ceramiczne kulki do pieczenia. U mnie i od jakiegoś czasu za podpowiedzią Hestona Blumenthala są to drobne monety (te żółte) oprócz tego, że dociskają świetnie przewodzą ciepło. Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 10 minut. Usuwamy papier i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aż ciasto będzie jasnozłote. Wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystudzenia. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni.
Przygotowujemy nadzienie cytrynowe: wyciskamy sok z cytryn i ocieramy z nich skórkę. Wsypujemy mąkę, cukier i skórkę z cytryny do rondelka, mieszamy. Dodajemy wodę i dokładnie ucieramy, aby powstała gładka masa. Podgrzewamy zawartość na średnim ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy masło i mieszamy, aby otrzymać jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia. Żółtka przekładamy do miski i roztrzepujemy widelcem. Dodaj 2-3 łyżki masy i wymieszaj z żółtkami. Przekładamy żółtka do rondelka i mieszamy rózgą. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Teraz zestawiamy z ognia.
Krem przekładamy na upieczony spód z ciasta. Białka ubijamy a następnie partiami dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną błyszczącą masę, nakładamy na wierzch kremu cytrynowego. Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Beza powinna być lekko złocista u mnie ciut za długo była tym razem wyższa temperatura stąd karmelowy kolor
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation