Kuchnia

kuchnia

Seromak

Spód
Składniki:
150g czekoladowych ciasteczek
50g masła
Ciasteczka pokruszyć, dodać rozpuszczone masło i takim mokrym piaskiem wyłożyć tortownicę o średnicy 22cm. Schłodzić podczas przygotowywania pozostałych składników.

Warstwa makowa
Składniki:
500g masy makowej, może być kupna ale ja polecam zrobić ją samemu np. z tego przepisu
2 jajka
łyżka mąki pszennej*
Wszystkie składniki zmiksować do połączenia się

Masa serowa
Składniki:
500g mascarpone
3 jajka
sok z połowy cytryny
100g rozpuszczonej białej czekolady
1/3 szklanki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
Mascarpone zmiksować z jajami, cukrem, mąką, sokiem z cytryny. Gdy składniki się połączą partiami dodawać rozpuszczoną czekoladę cały czas miksując masę.

Na schłodzony spód wyłożyć warstwę makową, wyrównać i delikatnie wyłożyć mascarpone.
Piec w 175ºC przez około 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty i lekko zrumieniony.
Upieczony sernik wystudzić w piekarniku.

Dodatkowo:
kilka łyżek czekoladowego kremu z kaszy jaglanej, ewentualnie polewa przygotowana z 100g gorzkiej czekolady i 50ml śmietanki kremówki
kilka orzechów włoskich
Schłodzone ciasto posmarować kremem lub oblać polewą, udekorować połówkami orzechów włoskich.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation