Kuchnia

Zupy

Zupa z łuskanego grochu z frankfurterkami
Składniki
1 cebula
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1 gałązka selera naciowego
2−3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
500g suszonego łuskanego grochu
1,25−1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
2 liście laurowe
ok. 8 frankfurterek
Sposób przyrządzenia

Obierz cebulę, marchewkę i czosnek, pokrój na duże kawałki. Całość umieść w mikserze, razem z pociętym na kawałki selerem. Zmiksuj wszystko na gładką masę.

Do rondla wlej olej , kiedy uzyska odpowiednią temp. Przełóż całą zmiksowaną wcześniej masę i smaż na średnim ogniu 5−10 min. , aż wszystko będzie miękkie , ale nie brązowe.

Dodaj gałkę muszkatołową i groch, dobrze wymieszaj.

Następnie dolej 1,25 litra bulionu i wrzuć liść laurowy, całość doprowadź do wrzenia.

Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz ogień, zupę gotuj ok. 1 godziny , aż wszystkie składniki będą miękkie.

W trakcie gotowania jeśli to jest konieczne dodaj więcej bulionu. Kiedy zupa jest już gotowa dodaj pokrojone na niewielkie kawałki frankfurterki (ok.3cm) i gotuj jeszcze przez chwilę, tak by kiełbaski były w środku miękkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation