Kuchnia

KUCHCIKOWO

Łatwy sernik śmietankowy

Składniki:
Spód:
- 200g ciastek korzennych
- 50g masła
Masa serowa:
- 500g twarogu mielonego
- 1 jajko + 1 żółtko
- 30g cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- aromat śmietankowy
- 40g ciasteczek korzennych
Ganache:
- 1 czekolada biała
- 20ml śmietanki 30%

Przygotowanie:
Spód: Ciastka pokruszyć (ja to zrobiłam w moździerzu), połączyć z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Ciastkami wylepić spód i boki tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do stężenia masy.
Masa serowa: Ser zmiksować z budyniem i cukrem pudrem. Dodać jajko, żółtko i kilka kropli aromatu śmietankowego, wymieszać. Na spód z ciasteczek wyłożyć połowę masy, pokruszyć rozdrobnionymi na większe kawałki ciasteczkami, delikatnie zalać pozostałą masą serową i wyrównać. Sernik piec przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia (piekłam wieczorem i zostawiłam go na całą noc w piekarniku).
Ganache: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Ciepłą masę rozsmarować na wierzchu sernika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation