Design

Design

Chlebek imprezowy z kurczakiem i sosem barbecue.

.Składniki na dwa chlebki. 8-10osób
Ciasto na pizze wedle własnego uznania, czyli znanych Wam przepisów, jak kto lubi :)
.Sos barbecue. gotowy lub taki jaki preferujecie ;p
mała czerwona cebula
Duża kulka mozzarelli
Natka pietruszki lub kolendra, posiekane
Poł większej piersi z kurczaka
Na panierkę: mąka, jajko, bułka tarta
sól, mielony czarny pieprz
olej do smażenia

.Wykonanie.
Przygotowujemy ciasto na pizzę.
Pierś z kurczaka tniemy na kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy trzy naczynia, jedno z mąką, drugie z roztrzepanym jajkiem, trzecie z bułką tartą.
Rozgrzewamy na patelni olej.
Każdy kotlet z kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się przyrumienią. Studzimy i kroimy w paski.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a mozzarellę w plastry.
Blachę z piekarnika wykładamy folia aluminiowa i smarujemy ją olejem, lub układamy matę silikonowa do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt (długość dopasowujemy do blachy). Bo bokach ciasta z obu stron robimy nacięcia. Na środku rozsmarowujemy sos barbecue układamy paski kurczaka, na nim mozzarellę, czerwoną cebulę i posypujemy natką pietruszki. Następnie zawijamy paskami ciasta, tak, aby zostawały w chlebku przerwy.
Pieczemy 25-30 minut.
Po upieczeniu, kroimy na mniejsze kawałki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation