Kuchnia

Kuchnia - słodkości

Batoniki owsiano-sezamowe z czekoladą bez pieczenia
( na 16 batoników )

0,5 szkl sezamu
2 szkl płatków owsianych
0,5 szkl posiekanych orzechów
0,5 szkl płatków migdałowych
0,5 szkl rodzynek
0,5 szkl suszonej żurawiny
garść suszonych moreli (drobno pokrojonych)
100 ml oleju rzepakowego
0,5 szkl płynnego miodu
100g czekolady

Na suchej patelni prażymy nasiona sezamu. Gdy będą złotego koloru dosypujemy płatki owsiane oraz wszystkie bakalie . Dobrze wszystko łączymy po czym wlewamy olej i miód. Dobrze mieszamy , masa zaczyna nam się sklejać. Formę o wymiarach 20/15 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ciepłą masę owsianą wykładamy do formy. Wyrównujemy i za pomocą deseczki mocno dociskamy. Masa musi być mocno sprasowana. Możemy ją obciążyć czymś ciężkim i wkładamy do lodówki na noc. Delikatnie wyciągamy z formy i kroimy na kawałki. Można każdy batonik polać roztopioną czekoladą. Przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation