Kuchnia

przetwory

Dżem śliwkowy
Składniki
2 kg wypestkowanych śliwek (ze skórką)
500 g cukru (250 g /1 kg śliwek, jeżeli śliwki są słodkie to dajemy mniej cukru: 100-150g)
1/4 szklanki wody

Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Sprawdzamy przy tym, czy nie mają jakiegoś lokatora, odrzucamy wszelkie nadpsute owoce. Pokrojone na połówki śliwki, przekładamy na dużą i głęboką patelnię. Polewamy niewielką ilością wody, dusimy na niewielkim ogniu i od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką.

Im mniej wody jest w śliwkach, tym częściej je mieszamy, dodajemy cukier i mieszamy aż do jego rozpuszczenia i połączenie się z owocami na patelni, staramy się, aby dusiły się na minimalnym ogniu.

Przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation