Kuchnia

Sztućce w dłoń!

Serniczki z malinowym musem

Receptura:

150 g mąki
80 g masła niesolonego
1 łyżka lodowatej wody
szczypta soli

Mąkę z dodatkiem soli rozetrzyj palcami z posiekanym masłem. Gdy powstaną mączne grudki dodaj wodę i krótko wyrabiaj elastyczne ciasto. Kulkę ciasta owiń w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Kiedy ciasto odpocznie i schłodzi się, będzie można rozwałkować je i wyciąć krążki odrobinę większe, niż średnica Twoich foremek. Ja użyłam 8 foremek o średnicy 10 cm.
Ciasto w foremkach podpiecz w 180*C / 355*F przez ok 15 min. Pamiętaj aby surowe ciasto w foremkach ponakłuwać gdzieniegdzie widelcem.

500 g kremowego serka śmietankowego
2 jajka
5 łyżek cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 kopiasta łyżka masła w temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki wymieszaj na gładki krem. Zacznij od zmiksowania jajek z cukrem, dodaj masło, sól i ekstrakt waniliowy. Teraz na zmniejszonych obrotach miksera dołóż ser i dokładnie wymieszaj składniki. Krem serowy przelej do foremek z podpieczonym ciastem I wstaw do piekarnika na kolejne 45 minut w temp. 160*C / 320*F. Na dole piekarnika ustaw żaroodporne naczynie z wodą.
Upieczone tartaletki studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

250 g malin
cukier do smaku

Maliny rozgnieć widelcem, jeśli czujesz potrzebę to dodaj cukru do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation