Kuchnia

Pyszności

Naleśniki amerykańskie, czyli pancakes’y – przepyszne, lekkie i puszyste naleśniki które wbrew pozorom nie są trudne do zrobienia. Potrzeba jedynie trochę cierpliwości ;) Są idealne na śniadanie, ale również na obiad czy na kolację. Ja zawsze przyrządzam je w taki sam sposób. Podam Wam przepis na porcję dla ok. 3 osób. Będą potrzebne: 3 jajka, 1/2 szklanki mąki (polecam z Lubelli „Mąka puszysta, wrocławska, idealna do naleśników”), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub 1-2 łyżki syropu waniliowego, taki jaki jest do kawy), ok. 1/2 szklanki mleka (dużo zależy od mąki, należy pilnować aby ciasto nie było zbyt rzadkie lub zbyt gęste), tabliczka czekolady (mlecznej lub gorzkiej, co kto lubi albo można użyć Nutelli), 1 łyżeczka masła, 2 łyżki mleka, owoce (do ciemnej czekolady idealnie pasują banany, maliny, truskawki, granat i kiwi które świetnie załamuje słodycz czekolady), zamiast czekolady można użyć jogurtu naturalnego do którego świetnie pasują wszelkie leśne owoce, szczypta soli oraz szczypta fantazji.

Na początek, należy oddzielić białko od żółtka. Do żółtek wsypać mąkę, cukier waniliowy/syrop waniliowy, proszek do pieczenia i wlać mleko -> zmiksować na gładką masę i odłożyć. Następnie należy ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gotową pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką. Potem trzeba porządnie nagrzać patelnie teflonową i łyżką nakładać ciasto na patelnie – jeden placek z ok. 2 czubatych łyżek, wielkość naszych racuchów z jabłkami. Przykryć patelnie przykrywką i smażyć na małym ogniu. Jeśli chcesz podać z czekoladą, w trakcie smażenia naleśników należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem – cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu pozostawić w miseczce zanurzonej w ciepłej wodzie. Pancakes’y należy smażyć powoli, żeby ładnie urosły i żeby były upieczone w środku. Znakiem żeby przewrócić placuszki na drugą stronę będą przyrumienione brzegi. Gdy druga strona też się zrumieni można nakładać na talerz. PAMIĘTAJ - żeby w trakcie smażenia nie podnosić przykrywki bo naleśniki stracą swoją puszystość! ;)

SPOSÓB PODANIA (naleśniki ze zdjęcia): ja swoje naleśniki najpierw smaruje rozpuszczoną czekoladą. Następnie nakładam na talerz pierwszy naleśnik i kładę na nim pokrojone w plastry/talary banan (na jeden placek ok. 3-4 plasterki) i polewam syropem malinowym domowej roboty z kawałkami malin. Następnie nakładam kolejny naleśnik na ten już przyrządzony tworząc kolejne „piętro” i powtarzam kroki z bananami i syropem malinowym. Gdy robię pancakes’y przeważnie tworzę 3-4 „piętra” myślę, że taka ilość jest tak w sam raz żeby się najeść :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation