Kuchnia

Wypieki

NADZIEWANE CIASTO CZEKOLADOWE.

Składniki: (1 duża blaszka)
2 3/4 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
1,5 czubatej łyżki ciemnego kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
3 jajka,
3/4 szklanki oleju roślinnego,
1/3 szklanki mleka,
1 duży słoiczek powideł lub dżemu wiśniowego.

Wszystkie składniki z wyjątkiem powideł/dżemu zmiksować. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na łyżeczkę nabrać powidła/dżem, robić wgłębienia w cieście (im więcej, tym lepiej) i zostawiać w nich nadzienie. Za pomocą łyżki delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta. Piec w 180°C ok. 35 min (z termoobiegiem). Wystudzić i oblać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:
80 g masła,
1,5-2 łyżki ciemnego kakao,
1 łyżka cukru,
3 łyżki mleka.

W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier. Mieszać i podgrzewać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, pomieszać, chwilkę podgrzewać cały czas mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation