Kuchnia

Przetwory

Konfitura mandarynkowo-pomarańczowa z migdałami i szafranem

Składniki:

15 mandarynek
2 pomarańcze
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3-4 nitki szafranu
otarta skórka z pomarańczy
około 40 g płatków migdałów



Przygotowanie:

pomarancze obrać, "wyfiletować' - nożykiem wycinać sam miąższ bez białych błon
z mandarynek wycisnąć sok - użyłam do tego elektrycznej wyciskarki do cytrusów
na patelnię wysypać cukier, dodać 1/2 szklanki wody - zagotować - ma powstać słodki syrop
dodać sok z mandarynek, kawałki pomarańczy, zacząć gotować - odparowywać, około 12-25 minut co jakiś czas mieszając
szafran zalać 2 łyżeczkami wrzątku i dodać po odparowaniu pomarańczy
na suchej patelni delikatnie podpiekamy migdały, dodajemy jak już konfitura zaczyną gęstnieć
na sam koniec dodajemy świeżo otartą skórkę z pomarańczy
gorące nakładamy do słoików i odrazu zakręcamy
zostawiamy do całkowitego wystygnięcia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation