Kuchnia

Kulinaria

Składniki:
na ciasto:
150 g mąki
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
50 g zimnego masła
1 żółtko
lodowata woda

na krem:
200 g czekolady (użyłam 150 g czekolady gorzkiej o 70% zawartości kakao i 50 g czekolady mlecznej)
2 łyżki masła
250 ml śmietany kremówki

Wykonanie:
Mąkę, kakao, cukier puder i sól przesiej do miski. Dodaj masło i wyrób. Następnie dodaj żółtko i tyle wody aby ciasto dało się zagnieść. Przełóż na blat wysypany mąką i rozwałkuj na wielkość formy do pieczenia (wcześniej wysmaruj ją masłem). Wstaw do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie ponakłuwaj tartę widelcem. Przykryj ciasto pergaminem i wysyp na nie suchy groch lub fasolę i piecz w temp. 190 stopni przez 15 minut. Po tym czasie usuń groch lub fasolę i piecz jeszcze przez 5-7 minut. Odstaw do wystudzenia.
Krem:
Czekoladę posiekaj i przełóż do miski. Rozpuść ją w kąpieli wodnej. Do garnka wlej wodę a na nim postaw miskę z czekoladą. Do czekolady dodaj śmietankę i cały czas mieszając, masło oraz szczyptę soli. Mieszaj aż składniki rozpuszczą się i dobrze połączą. Gdy wszystko będzie dobrze rozpuszczone odstaw masę do lekkiego wystudzenia. Gdy zacznie gęstnieć wylej ją na spód i wstaw tartę do lodówki na ok 3 godziny aż masa stężeje. Można udekorować wiórkami z czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation