Kuchnia

Pyszne obiady

Nadziewana papryka w sosie pomidorowym
Co kupić
500 g mięsa mielonego Świeża porcja
2 szt. czerstwego pieczywa (bułki lub rogaliki)
mleko Pilos (do moczenia pieczywa)
1 jajko
morska sól z młynka Kania
pieprz z młynka Kania
majeranek Mikado
mielona słodka papryka Mikado
6-8 papryk różnych kolorów (czerwona, żółta, zielona)
1 cebula
4 ząbki czosnku
450 g świeżych pomidorów
około 1 l lekkiego rosołu drobiowego
2 łyżki przecieru pomidorowego Mikado
3 liście laurowe Mikado
5 ziaren czarnego pieprzu Mikado
5 ziaren ziela angielskiego Mikado
2 łyżki oleju roślinnego Promienna
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 1h 10min
Farsz
Pieczywo moczymy w mleku, wyciskamy i mieszamy w dużej misce z mielonym mięsem. Solimy, pieprzymy i dodajemy drobno posiekane 2 ząbki czosnku, majeranek, mieloną paprykę i 1 jajko. Wszystko dokładnie mieszamy.
Paprykę myjemy, obcinamy końcówki i odkładamy je na bok, usuwamy gniazda nasienne. Każdą paprykę wypełniamy przygotowanym farszem i przykrywamy częścią z odciętym ogonkiem.
Sos
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulę i pozostałe 2 ząbki czosnku. Dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu oraz zioła angielskiego. Mieszamy i dodajemy pokrojone w kosteczkę oczyszczone pomidory. Solimy, pieprzymy i dodajemy przecier pomidorowy. Krótko dusimy i według potrzeby podlewamy rosołem.
Do sosu wkładamy przygotowane nadziewane papryki. Pieczemy w odkrytym garnku we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C, mniej więcej 40-45 minut. Potem papryki wyjmujemy z garnka, sos przecieramy przez sitko.
Jak podawać
Papryki układamy na talerzu i polewamy sosem. Możemy podawać z duszonym ryżem, knedlikami lub kluskami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation