Kuchnia

przetwory

Sernik nowojorski

Spód
Składniki:
150g ciastek digestive
łyżka cukru pudru
80g masła
Masło rozpuścić, dodać pokruszone ciasteczka i cukier. Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 23cm.
Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa
Składniki:
1kg serka Philadelphia
szklanka kwaśnej śmietany
szklanka cukru
łyżka esencji waniliowej
skórka otarta z jednej cytryny
4 duże jaja
4 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia się ich.
Masę wylać na schłodzony spód.
Formę* z sernikiem wstawić do większego naczynia wypełnionego do połowy wysokości tortownicy gorącą wodą. Piec w 180ºC przez 30 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec kolejnych 40 minut - wierzch sernika powinien być ścięty.
Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia delikatnie wysunąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego wierzchu polewę z kwaśnej śmietany(200g kwaśnej śmietany wymieszane z 2 łyżkami cukru pudru).
Upieczony pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia, a następnie schłodzić go najlepiej przez całą noc w lodówce.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation