Kuchnia

przepisy

Viva ITALIA! Pyszny makaron z krewetkami i natką pietruszki. Gotowy w 15 minut - Food - Boska.pl

Dla 2 osób potrzebujesz: 250 g krewetek tygrysich, 150 g makaronu penne, 2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, 500 ml passaty pomidorowej (pomidory przetarte przez sito, najlepiej firmy Cirio), sól morska, świeżo mielony pieprz, pęczek natki pietruszki, sok z 1/2 cytryny

1. Makaron gotujesz al dente.

2. Krewetki (zakładam, że kupiłaś ugotowane, mrożone krewetki- to że są ugotowane, poznasz po różowym kolorze) wrzuć na sitko i zalej wrzątkiem, aby się rozmroziły. Pousuwaj ogonki.

3. Czosnek drobno posiekaj. W dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj masło. Gdy się rozpuści, wrzuć czosnek i smaż kilka sekund. Dodaj krewetki, passate pomidorową. Doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia.

4. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodaj posiekaną drobniutko pietruszkę i makaron. Wymieszaj. Podwaj z lekkim białym winem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation