Kruche z wiśniami i migdalowo-marcepanowa kruszonka
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
½ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
2 żółtka
ekstrakt z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)
Nadzienie:
500-600 g wiśni (poza sezonem mogą być mrożone lub z kompotu)
½ szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
½ szklanki mąki
½ szklanki zmielonych migdałów
1/2 szklanki cukru pudru
100 g masy marcepanowej schłodzonej, startej na wiórki
90 g roztopionego masła
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki (do wysokości 2-3 cm) tortownicy o śr. 22 cm. Spód ponakłuwać widelcem. Ciasto obciążyć suchym grochem, fasolą etc, w tym celu na ciasto wyłożyć delikatnie folię aluminiowa lub papier do wypieków i wysypać na nie groch lub fasolę, podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C.
Nadzienie:
Wiśnie umyć, odsączyć na papierowych ręcznikach, wydrylować, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut, żeby owoce puściły sok. Następnie poddusić wiśnie w rondelku przez kilka minut. Podduszone odsączyć na sicie nad miską, zachowując sok. Odlać 1 szklankę soku. Do oddzielnego naczynia odlać kilka łyżek soku (3-4 łyżki), przestudzić. W tych odlanych kilku łyżkach soku rozrobić mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Pozostały odlany sok (niepełna szklanka) ponownie zagotować, zmniejszyć ogień i mąkę wymieszaną z sokiem, mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać wiśnie, cukier (ewentualnie dosłodzić, jeśli wiśnie byłyby wyjątkowo kwaśne). Przestudzić.
Nadzienie wiśniowe wyłożyć na przestudzone ciasto.
Kruszonka:
Masło roztopić. Mąkę i mielone migdały wymieszać z cukrem pudrem i, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Dodać starty marcepan. Kruszoną posypać wierzch ciasta.
Piec jeszcze 30-40 minut w temp. 180 °C. Ciasto studzić w tortownicy.
http://www.slodkiefantazje.pl/kruche-z-wisniami-i-migdalowo-marcepanowa-kruszonka