Kuchnia

Przystawki

Szpinakowy przekładaniec z łososiem

prostokątna blaszka o wymiarach: 40 x 27 cm

Ciasto:
3 jajka
1/4 łyżeczki soli
50 g stopionego masła

115 g mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g szpinaku, ugotowanego, drobno posiekanego i dobrze odciśniętego z wody*
25 g startego parmezanu

Nadzienie:
200g serka kremowego typu philadelphia
200 g wędzonego łososia
po 1 łyżce posiekanych: pietruszki, koperku, szczypiorku
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku


Ciasto:
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.
Jajka rozdzielamy. Żółtka miksujemy, dodajemy do nich stopione masło. Białka ubijamy na sztywno z solą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy na masę żółtkowo-maślaną. Na koniec ostrożnie łączymy ze szpinakiem, ubitymi białkami i parmezanem.

Ciasto rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, który wcześniej smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Pieczemy przez ok. 15 min. Obracamy blaszkę z ciastem do góry nogami na ściereczkę i zdejmujemy z ciasta papier. Kroimy na 4 pasy w poprzek dłuższego boku.

Nadzienie:
Łososia kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z serkiem i ziołami. Doprawiamy pieprzem i solą. 3 pasy ciasta smarujemy nadzieniem i przykrywamy czwartym nieposmarowanym. Owijamy szczelnie w folię aluminiową i zostawiamy na noc w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation