Kuchnia

Przetwory, chleb i inne...

LIKIER BANANOWY

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a na dodatek nie trzeba czekać na jego
spożycie, można pić od razu. Niezastąpiony dodatek do lodów i deserów. Polecam
bardzo. Likier bananowy możecie przechowywać w lodówce do 2 tygodni, dlatego
jeśli nie planujecie dużego zużycia przygotujcie go z połowy podanych proporcji.

4 banany
3 krople ekstraktu waniliowego (można pominąć)
4 żółtka
szklanka cukru
400 ml skondensowanego mleka ( niesłodzonego)
0,5 l wódki

Banany obieramy i miksujemy na gładką masę. Żółtka z cukrem ubijamy na
puch.Dodajemy banany i ekstrakt waniliowy. Dolewamy mleko i dokładnie
mieszamy. Następnie bardzo powoli ciągle mieszając dodajemy wódkę ( musicie
uważać, aby się nie zważyło). Likier bananowy możecie przecedzić przez gęste
sito, lub gazę a następnie rozlać do butelek. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation