Kuchnia

kuchnia

Tort czekoladowy z kremem orzechowym

Składniki na ciasto:

6 jaj /osobno białka i żółtka/
120 g drobnego cukru
125 g mąki tortowej
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju roslinnego
szczypta soli

Składniki na krem:

500 ml smietany kremówki 30%
200 g masła orzechowego
250 g serka mascarpone
50 ml likieru cointreau lub 3 łyżki brandy
200 g cukru pudru

Składniki na poncz:

200 ml czarnej herbaty
100 ml ciemnego rumu
oraz: 100 g gorzkiej czekolady
30 g białej czekolady
Wykonanie:

Białka z solą ubić i dodawać po niewielkiej ilości cukru.
Następnie po 1 żółtku, olej i przesiane mąki z proszkiem.
Formę tortową o wymiarach: 26 cm wysmarować masłem i posypać mąką, przelać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C przez 40 minut.
Studzić na kratce metalowej odwrócony.
Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć ponczem.
Smietanę ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki.
Masę podzielić na trzy części i przełożyć blaty, wierzch oraz boki, trzy łyżki masy przełożyć do szprycy i udekorować tort.
Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać boki tortu, białą srodek.
Przed podaniem schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation