Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ratatuj a la moussaka

Składniki
bakłażan - 1 sztuka mięso mielone - 500 gramów Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie ryż basmati - 150 gramów czerwona cebula - 2 sztuki pomidory - 2 sztuki cukinia - 1 sztuka ser żółty cheddar - 250 gramów olej - 0.5 szklanki

Wykonanie
Bakłażana pokrój w długie i cienkie plastry. Następnie usmaż go na oleju aż się zezłoci i odsącz na ręczniku papierowym. Podobnie uczyń z cukinią.
W szerokim rondlu podsmaż posiekana cebulę, czosnek i mięso.
Jak się zrumienią wlej litr wody, dodaj suchy ryż i całość gotuj pod przykryciem ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Gdy ryż zrobi się miękki dodaj zawartość opakowania Fix Knorr, wymieszaj i gotuj aż wszystko zgęstnieje.
Pomidora pokrój w plastry. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami, podobnie do lazani, plastry bakłażana, cukinii i pomidora przekładając je warstwą ryży z mięsnym sosem.
Na wierzchu zapiekanki powinien być bakłażan. Całość zasyp szczelnie sporą warstwą startego sera i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation