Kuchnia

...KRAINA LODU...

SMAŻONE LODY


0,5 l lodów waniliowych
2 jajka „L” (myjemy i oddzielamy żółtka od białek)
50 g cukru kryształu
100 g orzechów laskowych, posiekanych
100 g wiórków kokosowych
1 l oleju rzepakowego do smażenia
kilka liści mięty, umytych

Sos

500 g wiśni z kompotu
100 g świeżych malin, umytych
100 ml czerwonego wina wytrawnego
świeży imbir do smaku, starty na tarce
100 g cukru

przygotowanie:

Za pomocą gałkownicy formujemy z lodów kule o średnicy ok. 4-5 cm. Kulki mocno ściskamy w rękach. Kulki lodów układamy na blaszce posypanej wiórkami kokosowymi. Blaszkę z kulkami lodów wstawiamy do zamrażalki na mniej więcej 1,5-2 godziny. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mieszamy. Wiórki kokosowe wrzucamy do miski i łączymy je z posiekanymi orzechami laskowymi. Zamarznięte lody obtaczamy w przygotowanej pianie z białek i żółtek, następnie obsypujemy je mieszanką wiórków kokosowych i orzechów, mocno ściskając w dłoniach. Lody układamy z powrotem na blaszce, która wstawiamy ponownie do zamrażalnika na 30-40 minut. Ponownie obtaczamy lody w białku i we wiórkach (lody powinny być dwukrotnie obtoczone w orzechach i wiórkach). Tak przygotowane lody wstawiamy jeszcze raz do zamrażalnika mniej więcej na 1,5-2 godziny.
Sos
Wiśnie i maliny podgrzewamy z cukrem i winem w rondlu lub na patelni. Gotujemy na małym ogniu do momentu odparowania płynu. Na samym końcu do wiśni i malin dodajemy odrobinę startego imbiru.
Do małego garnka wlewamy olej i mocno podgrzewamy (temperatura ok. 180°C). Do tak nagrzanego oleju wrzucamy pojedynczo mocno zmrożone lody. Smażymy ok. 30-40 sekund do momentu uzyskania złotego koloru orzechów. Tak przygotowane lody szybko wyciągamy na papierowy ręcznik, a następnie przekładamy do wcześniej przygotowanej miseczki z sosem wiśniowo-imbirowym. Deser należy przygotowywać tuż przed podaniem. Lody dekorujemy liśćmi mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation