Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Lawendowe ciasto
składniki:

125g mąki pszennej
125g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
duża szczypta soli
100g masła
4 jajka
100g cukru
150g serka ricotta (takiej z pojemniczka lub domowej)
150g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka świeżych kwiatów lawendy
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 łyżka likieru cytrynowego Limoncello
150-200g czernic (jeżyn)
Foremkę 24cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą; wymieszać z mielonymi migdałami. Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na jasny i puszysty krem. Miksując na najmniejszych obrotach miksera dodawać po łyżeczce ricotty, następnie jogurtu. Wsypać 1/3 suchych składników, wlać 1/3 masła, 1/3 suchych składników, 1/3 masła, lawendę i skórkę cytrynową, 1/3 suchych składników, 1/3 masła. Na koniec likier Limoncello. Ciasto przelać do foremki, ułożyć równomiernie owoce. Piec 20-25 minut w 175st.C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation