Kuchnia

kulinaria

Wyjątkowe placuszki z cukinią

1 średnia cukinia

1 jajko

1/2 pęczka posiekanej natki z pietruszki

1/2 pęczka szczypiorku

1/3 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

4 łyżki mąki

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka plastrów wędzonego łososia (ok 100 g)

jajko w koszulce

Cukinie zetrzyj na tartce o najgrubszych oczkach. Posól, dobrze zamieszaj i odstaw na 20 minut. Po tym czasie dobrze odciśnij ją w rękach i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną pietruszkę i szczypiorek i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i przy pomocy łyżki wyrób ciasto - nie będzie to ciasto rzadkie, cukinia powinna puścić troszkę soku, ale gdybyś miał problemy dodaj łyżeczkę jogurtu, mleka lub wody.

Ciasto nabieraj na łyżkę i na patelni z rozgrzaną oliwą układaj placuszki. Z podanej porcji wyjdą 4 spore sztuki. Smaż je na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone placuszki przełóż wędzonym łososiem, na wierzchu wieżyczki połóż jajko w koszulce. Możesz dodać kiełki, a całość skropić sokiem z cytryny.

Smacznego!



Read more: http://gotujebolubi.blox.pl/html#ixzz2XmnwPojg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation