Kuchnia

Przepisy

Prawdziwa włoska Lasagne Bolognese


Składniki
na formę ceramiczną, prostokątną 30x20 cm, na porcje dla 6 do 8 osób

sos bolognese
650 g mięsa mielonego wołowego (lub pół na pół mięsa wołowego i wieprzowego)
30 g włoskiej pancetty lub boczku
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1/2 łodygi selera naciowego
1 szklanka czerwonego wina
2 puszki pomidorów (800 g)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki mleka
3/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki rozmarynu
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek rafinowanej

sos beszamelowy
55 g mąki
60 g masła
550 ml mleka
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej

100 g parmezanu
12-14 płatów makaronu do lasagne

do wysmarowania formy
masło
Wykonanie
cebulę, seler naciowy i marchewkę obrać i drobno posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę
warzywa zeszklić przez kilka minut na oliwie. Mieszać by się równomiernie zeszkliły, a nie przypaliły
dodać mielone mięso i smażyć ok. 10 min. Na tym etapie niewiele mieszać – pozwolić by mięso przysmażyło się od dołu i wtedy dopiero zamieszać i znów pozwolić mięsu się przysmażyć
gdy całe mięso się przesmaży, dodać wino i gotować aż odparuje
następnie dodać rozdrobnione pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, przyprawami i gotować przez minimum półtorej godziny na wolnym ogniu, a najlepiej ok. 3 godziny, w razie potrzeby dolewając co jakiś czas trochę wody
pod koniec dodać 3 łyżki mleka
zrobić sos beszamelowy: w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć aż do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać powoli mleko intensywnie mieszając i rozprowadzić sos do uzyskania gładkiej konsystencji, bez żadnych grudek. Doprawić solą, pieprzem, gałką i podgrzewać jeszcze 1 do 2 min ciągle mieszając, by sos się nie przypalił. Odstawić garnek z ognia
zetrzeć parmezan
naczynie do zapiekania wysmarować masłem
będziemy układać 4 warstwy, zatem wszystko dzielić sobie na 4 części i brać 1/4 ilości na daną warstwę
w naczyniu układać warstwy: płaty makaronu, beszamel, sos mięsny, parmezan, ponownie płaty makaronu, beszamel, sos mięsny, parmezan, po raz trzeci płaty makaronu, beszamel, sos mięsny, parmezan, i czwarta warstwa: płaty makaronu, następnie wymieszane razem reszta beszamelu i reszta sosu mięsnego i na koniec parmezan
zapiekać w 180ºC przez 35-40 min
po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić 5 do 10 min, następnie pokroić i podawać jeszcze gorącą lasagne
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation