Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto cytrynowe z makiem

Składniki:
• 150 g miękkiego masła
• 200 g brązowego cukru (najlepiej drobnego)
• 3 jajka + 1 żółtko
• 4 cytryny, skórka i sok
• 2 łyżki maku
• 300 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• szczypta soli

Polewa:
• 1 łyżka drobnego cukru
• 1/2 cytryny, wyciśniętej
• 1 łyżka "lemon curd" *
• 1 łyżka brązowego cukru


Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysty krem (około 8 minut).
W drugiej misce lekko ubić jajka i żółtko. Wlewać je małymi porcjami do utartego masła, ciągle miksując.
Dodać skórkę i sok z cytryny oraz mak. Delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.
Ciasto wlać do przygotowanej formy i piec przez około 60 minut lub nieco dłużej, aż patyczek wetknięty w środek będzie suchy. Piec aż ciasto będzie lekko brązowe.

Polewa: Wymieszać cukier z sokiem z cytryny. Polać po cieście. Rozsmarować "lemon curd" i posypać cukrem.



* Mieszanka jaja, cytryny, cukru oraz masła:

"Lemon curd" to cytrynowa polewa o konsystencji gęstego syropu, wykorzystywana do ciasta i deserów. Ja swoją kupiłam gotową w słoiczku, ale może być ciężko dostępna. Poniżej przepis jak przygotować własną:

Przepis na "lemon curd":
• 3 jajka
• 3 cytryny (drobno starta skórka i wyciśnięty sok)
• 100 g cukru pudru
• 100 g masła, bardzo zimnego

Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem, aby białka połączyły się z żółtkami. Dodać sok z cytryn, skórkę oraz cukier puder. Dokładnie wymieszać. Umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i zacząć mieszać drewnianą łyżką. Gdy mieszanka zacznie się podgrzewać dodawać po kawałeczku masło, powoli mieszając pomiędzy kolejnymi dawkami. Uważać, aby temperatura mieszanki nie wzrosła za bardzo, aby jajka się nie ścięły. Ostudzić.

Podaję też prostszą wersję polewy cytrynowej do ciasta, która występuje w innych przepisach na "Lemon drizzle cake", polewa tylko z soku z połówki cytryny i 50 g cukru pudru. Cukier i sok z cytryny należy podgrzewać razem w rondelku, mieszać przez około 3 minuty, aż powstanie syrop (nie zagotowywać).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation