Kuchnia

przepisy

Składniki:
4 jajka o temperaturze pokojowej
2 szklanki mleka (500 ml)
125 g masła (ok. 2/3 kostki)
4/5 szklanki mąki pszennej (120 g)
1 szklanka cukru pudru (140 g)
1 łyżka wody
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka otarta z jednej cytryny

W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Mleko lekko podgrzewamy, aż będzie letnie (ja robię to w mikrofalówce). Mąkę dokładnie przesiewamy przez sito (koniecznie). W dużej misce ubijamy żółtka, wodę, ekstrakt, cukier puder i skórkę otartą z wyparzonej, niewoskowanej cytryny na pulchną masę. Dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy do połączenia. Następnie powoli dosypujemy przesianą mąkę, cały czas mieszając. Na końcu powoli dolewamy letnie mleko. Mieszamy – masa powinna być płynna. Białka ubijamy na sztywno wraz z sokiem z cytryny. Do masy z żółtkami dodajemy połowę ubitych białek i delikatnie mieszamy. Potem dodajemy ostatnią porcję białek i delikatnie łączymy. Ciasto wlewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia o śr. od 20 do 22 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy ok. 50-60 minut. Gdy ciasto magiczne całkowicie ostygnie wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby łatwiej kroiło się. Ozdabiamy cukrem pudrem i owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation