Kuchnia

przepisy

dowolne, czosnek, olej, ocet .

SPOSÓB WYKONANIA: Pomidory podłużne przecinamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy gniazdo nasienne. Następnie każdą połówkę lekko solimy. Wkładamy do piekarnika ciasno poukładane na blachach. Nastawiamy niską temperaturę w granicach 60 - 70 stopni, uchylamy drzwiczki i suszymy. Jeżeli mamy opcję termoobiegu to znacznie ułatwia i przyspiesza proces suszenia. Pomidory w trakcie suszenia znacznie się zmniejszają. Wyjmujemy je, gdy są suche, brzegi im się marszczą ale jeszcze nie wyschły na wiór. Wkładamy wszystkie do miski, posypujemy ziołami głównie bazylią, tymiankiem, oregano i koniecznie na 5 kg (świeżych pomidorów) dodajemy co najmniej łyżkę octu. Mieszamy dokładnie, można dodać jeszcze trochę suszonego czosnku, ale nie koniecznie. Takie pomidory wkładamy do wysterylizowanych słoików, nie więcej niż do 3/5 wysokości. Następnie zalewamy gorącym olejem roślinnym. Po zalaniu do pełna, bo pomidory muszą być całe zalane i same z siebie dość mocno chłoną olej, zakręcamy pokrywką i ustawiamy do góry dnem. Same się wekują. Smaczne są już na drugi dzień, jak tylko olej wystygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation