Kuchnia

słodkości

Miękkie ale mięsiste ciasto kakaowe z malinami, truskawkami, porzeczkami, jeżynami i wiśniami. Efektowne i bardzo smaczne: zniknęło w jeden wieczór.
Duża ilość kakao i brązowy cukier nadają mu czekoaldowego smaku, który świetnie łączy się z lekko kwaskowatymi owocami. Owoców użyłam mrożonych, ale ozywiście najlepsze będą świeże – soczyste i pachnące :).

Korzystałam z przepisu z bloga Cucina della Felicita, wprowadzając kilka zmian.

Składniki (na tortownicę o średnicy ok 24 cm):

2 szkl. mąki pszennej (1 szkl. = 250 ml)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek gorzkiego kakao
125 g miękkiego masła
1 szkl. ciemnego brązowego cukru (lub 3/4 szkl. białego cukru)
2 jajka
1 górowata szkl. jogurtu (u mnie: jogurt grecki)
ok 400 g mrożonych owoców: malin, porzeczek, truskawek, wiśni, jeżyn
do dekoracji: garść mrożonych owoców + cukier puder

Wszystkie owoce odpowedno wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody i soku. Najładniejsze sztuki odłożyć do dekoracji.

W niewielkiej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek i kakao.

W drugim, większym naczyniu starannie zmiksować masło z cukrem. Nadal miksując dodawać po jednym jajku, a następnie na przemian po trochu jogurtu i sypkich składników. Miksować tylko do połączenia składników (uważajcie żeby ciasto nie dostało się do miksera bo jest dość gęste i „wspina się” po mieszadłach).
Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i oproszonej mąką tortownicy. Rozłożyć na nim owoce.

Piec w iekarniku rozgrzanym do 150 st. C przez ok 50-55 minut, do „suchego patyczka”.

Upieczone ciasto zostawić w tortownicy do wystudzenia, następnie zdjąć obręcz i udekorować ciasto cukrem pudrem i owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation