Kuchnia

Słodka rozkosz

nalesniki z kremem cytrynowym

Składniki na naleśniki:

300 g mąki pszennej
6 jaj
800 ml mleka
łyżka cukru z wanilią
2 łyżki oleju
szczypta soli

Dodatkowo: 1-2 łyżki kakao

Do miski wbić jajka, wlać ok. 1/3 mleka, dodać mąkę, sól i cukier. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe mleko i olej. Wymieszać. Odstawić na 15 minut.

Z gotowego ciasta odlać porcję ok. 200 ml, dodać do tego 1-2 łyżki kakao. Masa powinna być ciemna, ale rzadka, dlatego w razie potrzeby rozrzedzić ją wodą. Przelać do rękawa cukierniczego lub grubego worka i odciąć minimalnie rożek. (gdybyśmy chcieli wylewać więcej ciasta kakaowego, dobrze by było masę kakaową odrobinę posłodzić)

Patelnię rozgrzać i posmarować olejem. Wylać porcję ciasta białego a na nim wylewać kakaowe paski. Poczekać aż masa stężeje i obrócić, dosmażyć przez kilka sekund. Najlepiej poczekać aż naleśnik dopiecze się i nie obracać go wcale, ponieważ podczas dopiekania na naleśniku robią się brązowe kropki.
Składniki na krem:

250 g serca mascarpone
5 kopiastych łyżek lemon curd
łyżka cukru pudru
przyprawa do dań słodkich Kamis - w jej skład wchodzi między innymi skórka cytrynowa, cynamon, kardamon, goździki i mięta

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, dodać lemon curd i zmiksować do połączenia składników.

Naleśniki układać wzorem do dołu, nałożyć krem, obsypać przyprawą i zwijać. Podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation