Święta i uroczystości

Boże Narodzenie - przepisy

Karp z cebulą

Składniki:
75 dag oczyszczonego karpia,
1 cebula /7 dag/,
pieprz czarny świeżo mielony,
sól,
1 łyżka natki pietruszki Prymat,
3-4 łyżki oleju.

Przygotowanie:
Oczyszczonego karpia wypatroszyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć kręgosłup, pokroić na dzwonka i każdy kawałek głęboko naciąć. Rybę posolić i popieprzyć. Cebulę obrać, drobno pokroić, wymieszać z natką i 2 łyżkami oleju. Mieszaniną tą wysmarować porcje karpia, wypełnić ja także nacięcia. Przygotowane porcje układać na mocno rozgrzanym ruszcie, skropić je lekko olejem i opiekać po3-5 min z każdej strony. Gotowe ułożyć na półmisku i przybrać pomidorami, plasterkami cytryny lub zieloną papryką.
Podawać z chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation