Kuchnia

Zapiekanki

makaronowa zapiekanka z kurczakiem i mozzarellą

300 gramów makaronu średniej wielkości ( u mnie świderki)
3 średnie filety drobiowe ugotowane w przyprawach lub upieczone
350 gramów pieczarek
400 gramów brokułów
2 średnie cebule
125 gramów mozzarelli ( standardowa kulka)
zalewa:
400 gramów śmietany kwaśnej 12% lub 18%
3 jaja
sól, pieprz
3 łyżki drobno startego parmezanu (opcjonalnie)
sól, pieprz
dodatkowo do zapiekanki:
sól, pieprz cayenne lub ostra i słodka papryka
siekana bazylia (opcjonalnie)


Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy, gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, smażymy razem z cebulą pokrojoną w piórka, pod koniec smażenia całość lekko solimy.
Filety kroimy w kostkę.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, na dno wykładamy makaron, na makaron pieczarki z cebulą, rozprowadzamy, następnie układamy brokuły i kawałki kurczaka.
Śmietanę miksujemy krótko z jajami, dodajemy przyprawy, ewentualnie parmezan (polecam) i polewamy zapiekankę. Na wierzchu układamy mozzarellę pokrojoną w plasterki.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 30 minut.
Tuż przed podaniem zapiekankę możemy posypać siekaną bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation