Kuchnia

Kuchnia

Przygotowanie

Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrzydełka kurczaka wywijamy, by nie były luźne. Odcinamy nadmiar skóry i tłuszczu z okolicy kupra.

Cebule kroimy w ósemki. Czosnek obieramy. Natkę pietruszki siekamy. Warzywa mieszamy razem i faszerujemy nimi wnętrze kurczaka.

Przyprawę do kurczaka mieszamy z oliwą z oliwek i gotową marynatą nacieramy dokładnie wierzch kurczaka. Delikatnie podważamy skórę na piersi i smarujemy kurczaka także pod skórą. Gotowego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki mniej więcej na 2 godziny.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, odwijamy kurczaka z folii spożywczej i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, podlewamy kurczaka szklanką wody. Kurczaka pieczemy przez 1½ godziny. Podczas pieczenia co 15 minut polewamy równomiernie całego kurczaka sosem zbierającym się na dnie naczynia.

Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie kroimy kurczaka na porcje i nakładamy na talerze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation