Kuchnia

Przepisy

KULKI OWSIANE(zdjęcie zapożyczone)- według WH

Śniadaniowe ciasteczka owsiane

Jeśli rano nie zdążysz zjeść normalnego śniadania, możesz złapać do ręki kilka ciasteczek, które z powodzeniem zabiją Twój poranny głód. Przepis zdradziła nam Cukiernia Francuska La Patisserie (Wrocław, ul. Solskiego 31; więcej słodkich inspiracji jej autorstwa znajdziecie na facebookowym profilu cukierni):

Składniki

– 200 g masła

– 500 g płatków owsianych

– 120 g ksylitolu

– 3 jajka

– 50 g rodzynek

– 50 g pestek dyni

Przygotowanie

W niedużym rondelku rozpuść masło, a następnie wsyp do niego płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj ksylitol, ponownie wymieszaj i odstaw całość do ostygnięcia. Jajka ubij trzepaczką lub mikserem i połącz z masą maślano-płatkową. Na koniec dorzuć jeszcze bakalie.

Pieczenie

Z powstałej masy uformuj kulki i ułóż je równomiernie na blasze. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i zapiekaj ciasteczka przez około 10-15 minut. Upieczone ciasteczka możesz moczyć w porannej kawie lub herbacie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation