Kuchnia

Caffe and Other

DOMOWE LODY:

SMIETANKOWE:

Składniki:
•500 ml mleka
•8 żółtek
•150 – 200 g cukru
•250 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Mleko zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do naczynia z żółtkami. Cały czas ubijamy. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą miską z kremem zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy, aż do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i mieszamy z wystudzonymi żółtkami. Przeładamy do naczynia, w którym będziemy lody zamrażać. Wkładamy je następnie do zamrażarki.



Mrożenie lodów:
Konsystencja lodów zależy od sposobu ich mrożenia. Najważniejsza jest częstotliwość ich mieszania. Podczas całageo procesu zamrażania, który trwa kilka godzin, należy lody mieszać kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie kiedy przy ściankach tworzy się twarda warstwa. Później pozostawiamy je do całkowitego stwardnienia.


WANILIOWE - podczas przygotowywania lodów śmietankowych dodajemy do mleka laskę wanilii, z którą zagotowujemy mleko
KAWOWE - do masy śmietankowej dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
KAKAOWE - łyżkę kakao rozprowadzić w zimnym mleku i zagotować, dodać do masy
TRUSKAWKOWE - do lodów waniliowych dodajemy zmiksowane truskawki i łyżeczkę soku z cytryny
BRZOSKWINIOWE - dodajemy do lodów zmiksowane brzoskwinie w syropie i kilka kropli samego syropu
OWOCE LEŚNE - do lodów waniliowych dodajemy zmiksowane jagody i jeżyny
AGRESTOWE - do lodów śmietankowych dodajemy garść zmiksowanych owoców agrestu i 2 łyżki wody
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation