Kuchnia

PALCE LIZAĆ

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami
[blacha o wymiarach 36 cm x 20 cm]

Składniki:

Kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
7 żółtek

Budyniowa pianka:

7 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100 g (2,5 opak.) budyniu waniliowego lub śmietankowego
1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:

garść mrożonych malin
garść mrożonych jagód
cukier puder do posypania


Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatam kruche ciasto i formuję kulę. Dzielę ciasto na dwie części, jedną większą (60 % na spód) i drugą mniejszą (40% na wierzch), każdą część ciasta owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki na 1 godzinę lub na całą noc.
Blachę o wymiarach 36 cm na 20 cm smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Na spód ścieram na dużych oczkach tarki większą część ciasta (60%), lekko przyklepuję. Spód podpiekam w nagrzanym do 180*C piekarniku ok. 15-20 minut do lekkiego zrumienienia, po czym odstawiam do całkowitego ostudzenia.
Budyniowa pianka: Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zaczynam ubijać białka. Białka ubijam ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier i ubijam na sztywną pianę. Po czym wsypuję przesiany proszek budyniowy i miksuję aż do rozpuszczenia budyniu. Następnie powolutku wlewam olej, nie przerywając miksowania.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładam ubitą pianę, wyrównuję łyżką. Na pianę wykładam zamrożone maliny (otworkami do góry) i jagody. Na wierzch ścieram pozostałą kulkę zamrożonego ciasta (40%).
Blachę z ciastem wstawiam do nagrzanego do temperatury 180ºC piekarnika i piekę ok. 45 minut.
Po ostudzeniu oprószam ciasto cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation