Kuchnia

ciasta

Ciasto Latte Macchiato

Składniki na formę 24x28 cm

Biszkopt:
* 4 duże jajka (XL)
* 1 szczypta soli
* 2/3 szklanki cukru
* 2/3 szklanki mąki
* 1,5 łyżki kakao
* 2 łyżki oleju
* 2 łyżki wody
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
* 200 g bardzo miękkiego masła
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)
* 400 g waniliowego serka homogenizowanego

Poncz:
* 5 kaw espresso (w sumie około 300 ml)
* 100 ml likieru Baileys (może też być kawowy lub czekoladowy)

Dodatkowo:
* 1,5 paczki okrągłych biszkoptów
* gorzkie kakao

Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej kaszą manną formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Mocno schłodzony biszkopt przekrawamy na 2 części.

Masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (co najmniej 7 minut). Do masy maślanej dodajemy mleko w proszku i serki. Miksujemy do chwili połączenia się składników.

Pierwszy blat ciasta wkładamy do formy. Ponczujemy go i wykładamy na niego połowę masy. Na masie układamy zamoczone w ponczu biszkopty i lekko oprószamy je kakao. Biszkopty przykrywamy drugim blatem lekko posmarowanym kremem (ok. 1/3 z pozostałej połowy).

Wierzch ciasta ponczyjemy, smarujemy pozostałą masą i układamy na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ciasto wyjmujemy z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem aby ociepliło się do temperatury pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation