Kuchnia

przetwory

PotrawyRegionalne: DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ

Rabarbar mimo,że ma kwaskowaty smak idealnie nadaje się na dżem.
Dodatek świeżego korzenia imbiru i cytryny daje naprawdę wspaniały smak.Kwaskowaty i słodki zarazem.
Można go dodawać do ciast,bez no i oczywiście do kanapek np. z białym serkiem.

Składniki:

2 kg rabarbaru
1 kg.cukru ( można więcej ale uważam ,że jest wystarczająco słodki )
kawałek około 5 cm korzenia imbiru
sok z dwóch cytryn
400 ml. wody

Łodygi rabarbaru oczyściłam.
Odkroiłam liście i twarde końcówki.
Umyłam.Pokroiłam łodygi na małe kawałki i przełożyłam je do głębokiego garnka.Zasypałam je cukrem i odstawiłam na około godzinę, aby puściły sok.Imbir obrałam i starłam na drobnej tarce.Dodałam go do rabarbaru.
Wcisnęłam sok z cytryn i wlałam wodę.Dżem smażyłam około godziny, często mieszając.
Rabarbar stanie się miękki a masa zawiesista.
Przekładałam dżem do wyparzonych słoików.
Odstawiałam je przykrywkami do dołu do wystygnięcia.
Mnie wyszło osiem słoiczków.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation