Kuchnia

jedzenie

Taco z mięsem mielonym i warzywami w tortilli

Składniki:

500 g mięsa mielonego
1 cebula
opakowanie przyprawy do taco
100 ml zimnej wody
1 łyżka oliwy
opakowanie tortilli (6 sztuk o śr. 25 cm)
200 g sera żółtego startego na dużych oczkach tarki
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
2 pomidory
kilka liści sałaty lodowej
1/2 ogórka zielonego
dip guacamole
salsa warzywna z czosnkiem
pikantny sos do taco



Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie aż się zeszkli. Wtedy dodać mięso mielone i smażyć chwilę, wsypać przyprawę do taco i wlać wodę i smażyć kilka minut na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Kukurydzę osączyć, pomidory pokroić w kostkę, ogórka w półplasterki, sałatę pokroić na mniejsze kawałki. Tortille posmarować po trochu dipem guacamole, sosem do taco i salsą warzywną. Wyłożyć usmażone mięso mielone, starty ser żółty, na wierzch pokrojone warzywa. Zawinąć każdą tortillę w rulon rozszerzający się ku górze. Umieścić wszystko na blasze i podgrzewać kilka minut w nagrzanym do 200*C piekarniku, tak aby roztopił się ser. Podawać z ulubionymi dipami, salsami i sosami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation