Kuchnia

Dulces

Tarta z owocami sezonowymi i białą czekoladą
przepis własny

Składniki: na kruchy spód

170g mąki pszennej tortowej
120g zimnego masła
2 łyżki mielonych migdałów
żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany

Z wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na 20-25 minut. Następnie studzę.

Składniki: na krem
250g serka mascarpone
130g białej czekolady
2łyżeczki cukru pudru
300g ubitej na sztywno śmietanki 36%
1 ubite na sztywno białko jaja
posiekane pistacje do dekoracji

Czekoladę roztopić ( ja robiłam to na parze ) dodać ją do serka mascarpone i dobrze zmiksować dodając cukier puder. Szpachtułką dodawać powoli ubitą śmietanę, dobrze wymieszać i dodać ubite białko, tak jak poprzednio delikatnie wymieszać by masa była w miarę puszysta. Masę wyłożyć na upieczoną tartę, wyrównać powierzchnię i wstawić na 15 minut do lodówki, następnie udekorować owocami i posypać wierzch pistacjami.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation