Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Muszle nadziewane szpinakiem, zapiekane w białym sosie

Składniki:
200 gr świeżego szpinaku
250 gr sera ricotta
250 gr makaronu muszle (u mnie Conchiglioni Nr 55 Lubelli)
2 *szklanki sosu beszamelowego (może być kupiony lub *domowy)
Sposób przygotowania:

Makaron obgotować przez 7 minut, odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.
Szpinak dokładnie umyć, sparzyć. Do garnka włożyć czysty szpinak, zalać wrzątkiem przykryć i zostawić na 5 min. Zamieszać aby wszystkie liście zmiękły. Odcedzić, wycisnąć. Posiekać drobno. Odstawić do ostygnięcia.

W misce umieścić posiekany szpinak, ser ricotta, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Przy pomocy łyżeczki, napełniać makaronowe muszle nadzieniem.
Przygotować płaskie, żaroodporne naczynie, na spód wyłożyć kilka łyżek sosu beszamelowego, ułożyć muszle, każdą przykryć łyżką sosu.

Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez ok 25 min.

Podawać gorące jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa np. z grilla.


*Domowy sos beszamelowy:
ok. 50 g masła
ok. 3-3,5 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu białego (ja używam czarnego bo nie lubię białego)
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej lub 1 płatek kwiatu muszkatołowego
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i rózgą dokładnie mieszany, gotujemy chwilę. Wlewamy mleko, ok. 0,5 szklanki i energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Sos szybko gęstnieje, więc dodajemy koleją porcję mleka, cały czas mieszamy (garnek stoi na ogniu, zmniejszamy płomień, sos łatwo się przypala). Dodajemy sól, pieprz i gałkę, mieszamy. Wlewamy pozostałe mleko.
Próbujemy sos, jeśli trzeba doprawiamy.
Gęstość sosu regulujemy ilością mleka, może się okazać, że podana w przepisie, jest zbyt mała, można ją zwiększyć, ale pamiętajmy, że sos powinien być dość gęsty.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation