Kuchnia

do porannej kawy

Tarta z jagodami – bez pieczenia

Składniki:
- 320 g ciastek (ja użyłam 220 g (dużej paczki) ciastek Hit, czyli markiz z masą czekoladową i 100 g maślanych herbatników)
- 100 g masła
- 200 g śmietany 30% lub 36% (mocno schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- 300 g jagód
- kilka listków świeżej mięty
Ciasteczka pokruszyć blenderem (lub przełożyć do woreczka i potraktować wałkiem lub tłuczkiem) i wymieszać z roztopionym masłem (ja zawsze używam do tego mikrofalówki – kilkadziesiąt sekund na najwyższej mocy i masło jest roztopione – trzeba być jednak czujnym, ponieważ zbyt mocne podgrzanie spowoduje, że masło wybuchnie i zapaskudzi całą mikrofalówkę). Masą o konsystencji mokrego piasku wyłożyć spód i boki foremki do tarty. Najlepiej jest użyć takiej z odpinanym spodem – najmniejsze prawdopodobieństwo, że ciasto się pokruszy w trakcie nakładania.
Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać cukier i aromat i ponownie zmiksować. Na koniec dodać serek i zmiksować do połączenia się składników. Gęsty krem wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem wyłożyć jagody i ozdobić miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation