DIY - zrób to sam
Porady domowe
Mango jest jednym z najłatwiejszych w uprawie owoców tropikalnych. Pestki wschodzą dość prędko i mają dużą zdolność kiełkowania. Wybierając owoc, wybierz ten najbardziej dojrzały. Wewnątrz owocu znajduje się duża, owłosiona pestka. Wsadzenie jej od razu do ziemi jest błędem, ponieważ może on zgnić. Należy pozbyć się włosków i miąższu z pestki. Pestkę można oczyścić za pomocą szorstkiej strony gąbki do naczyń lub szczoteczki. Następnie wrzuć pestkę do ciepłej wody na 24 godziny.
Oczyszczona z miąższu i włosków pestka mango
Po 24 godzinach włóż pestkę do doniczki z ziemią uniwersalną z dobrym drenażem (umieść małe kamyki na dnie doniczki). Pestkę włóż poziomo lub pionowo spiczastym końcem do góry i przykryj cienką warstwą ziemi. Możesz również przed posadzeniem np. za pomocą imadła otworzyć delikatnie pestkę, aby wyjąć z niej migdał, można również drewnianą pestkę przetrzeć papierem ściernym. Mango powinno wtedy szybciej wzejść. Należy jedna uważać, aby nie uszkodzić zawartości pestki.
Mango kiełkuje w przeciągu 1-4 tygodni, lubi ciepło. Na czas kiełkowania można stworzyć mini-szklarnię. Doniczkę przykryj folią spożywczą i zrób w niej kilka dziurek. Kiedy mango zacznie kiełkować usuń folię. Mango należy podlewać jak zwykłe rośliny doniczkowe, przy przesuszeniu ziemi. Nie można dopuścić również zbytniej wilgotności - mango jest podatne na grzyby, które lubią wilgoć. Przy niepokojących objawach - np. czernienie liści. Należy usunąć zarażone liście i ograniczyć podlewanie.
Jednodniowy pęd mango
Mango sprawdza się jako roślina doniczkowa. Ma bardzo ciekawy wygląd i szybko rośnie. Nowe liście wyrastają czerwone z czasem zmieniają się na zielone. Lubi ciepło i światło, na dworze stać może jedynie latem. Aby zapobiec zbytniemu rozrastaniu rośliny można ją przycinać, jednak nie wcześniej niż przed upływem roku.
MA==