Kuchnia

Przetwory, Syropy i itp.

Dżem z owoców świdośliwy:

600 g owoców świdośliwy,
450 g cukru,
sok i skórka otarta z 1 cytryny,

Umyte owoce świdośliwy wrzucić do płaskiego garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż zaczną puszczać sok. Dodać cukier, sok i skórkę z cytryny i nadal podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aby cukier rozpuścił się. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Kiedy dżem ostygnie, sprawdzić jego gęstość - jeżeli jest odpowiednia - doprowadzić dżem do wrzenia i przełożyć do wyparzonych słoików. Jeżeli dżem jest zbyt rzadki, gotować kolejne 15 minut, po czym przełożyć do słoików.

Pasteryzować słoiki z dżemem około 10 minut.


Konfitura ze świdośliwy i malin:

600 g malin,
400 g owoców świdośliwy,
500 g cukru

Maliny wrzucić do płaskiego garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Przetrzeć przez gęste sitko, pozbywając się pestek,

Przetarte maliny przełożyć z powrotem do garnka, dodać owoce świdośliwy oraz cukier. Podgrzewać mieszając, aż cukier rozpuści się całkowicie. Gotować około 20 minut.

Gotową konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować około 10 minut.

http://everycakeyoubake.blogspot.com/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation