Kuchnia

ciacho

CIASTO Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ ORZECHOWĄ

Składniki:
300g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
180g masła w temperaturze pokojowej
150g cukru
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
2 duże jajka
180ml mleka
około 300g świeżych jagód
Kruszonka:
50g mąki pszennej
70g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
60g masła
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Mąkę, cukier, cynamon i masło , zagniatamy na kruszonkę pod koniec dodajemy posiekane orzechy.



Wykonanie:
mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy ,odstawiamy
w drugim naczyniu masło, cukier oraz skórkę cytrynową miksujemy na gładką kremową masę, następnie dodajemy do niej po kolei jajka, nie przerywając miksowania
do masy powolutku dodajemy mieszankę mąki, na zmianę z mlekiem, całość dokładnie miksujemy na niskich obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto
gotowe przekładamy do tortownicy (23cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jagody , które przykrywamy kruszonką
pieczemy 60 minut, następnie przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy jeszcze 15 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation